DRENAJ LIMFATIC

Drenajul limfatic este un tip de masaj special cu efect benefic asupra sistemului limfatic.
Sistemul limfatic reprezintă un sistem de circulație al organismului format din noduli limfatici, localizați în diferite zone ale organismului, cum ar fi zona axilară, inghinală, piept, abdomen, genunchi, gât și o rețea devase limfatice, care transportă limfa –lichidul interstițial care drenează vasele.

  Nodulii sau ganglionii limfatici, cum li se mai spune, sunt niste organe mici, de formă ovală,
care reprezintă centrul de colectare și filtrare al limfei și locul unde se
sintetizează limfocitele- celule imunitare specializate care acționează împotriva infecțiilor.
  Rolul nodulilor limfatici este de a ajuta organismul sălupte împotriva infecțiilor, fiind un
filtru care împiedică virușii și bacteriile să ajungă în alte parți ale corpului.
  Transportul limfei prin vase și filtrarea acesteia de către nodulii limfatici este susținută de mișcarea în mod regulat a corpului și funcția respiratorie a organismului, în special practicarea respirației profunde, deoarece sistemul limfatic nu beneficiază de o pompă pentru a facilita circulația limfei așa cum sistemul circulator sanguine este pus în mișcare de către inimă. De aceea, persoanele care nu beneficiază de mișcare continuă devin sensibile la infecții, deoarece sistemul lor limfatic poate fi blocat cu ușurință.
  Lipsa miscării regulate poate genera stări de oboseală, probleme cu somnul, senzație de balonare, acumulare în greutate, lipsa poftei de viață, iar în timp pot apărea edeme ale membrelor, aspectul de
celulită pe coapse și fese, venectazii. Astfel, pentru a susține procesul de eliminare a reziduurilor din organism sistemul limfatic folosește mișcările naturale ale țesutului muscular neted.
  În afară de sedentarism, alți factori de risc care îngreunează funcționarea normal a sistemului limfatic pot fi stresul constant, statul prelungit pe scaun, bolile endocrine, cardiace, circulatorii.
În aceste situații fluxul limfatic devine congesționat, se acumulează toxinele, ceea ce la fel favorizează apariția edemului țesuturilor, intensifică celulita, accentuează problemele de sănătate.

  Masajul de drenaj limfatic este un tip de masaj blând care determină mișcarea limfei în organism, iar acest lucru determină eliminarea deșeurilor și a toxinelor, întărind sistemul imunitar. Acest masaj se realizează prin presarea ușoară a zonelor în care se găsesc ganglionii limfatici. Prin creșterea locală a presiunii tisulare se realizează la început captarea substanțelor preluate în capilarele limfatice, și apoi evacuarea acestor substanțe la distantă de zona de captare.
Astfel, drenajul limfatic asigură o curațare generală a organismului, fiind recomandat în cadrul regimurilor de detoxifiere și slăbire. Acest tip de masaj ameliorează problemele circulatorii, ajută la relaxare, elimină balonarea, îmbunătățește calitatea somnului, întărește imunitatea.

  Drenajul limfatic este recomandat pentru tratamentul urmatoarelor afecțiuni:
-persoanelor cu limfedem, care apare in urma unei mastectomii însoțită de extracția ganglionilor limfatici axilari, ceea ce duce la mărirea în volum a membrului superior, deoarece limfa nu mai trece prin lanțul ganglionar și se acumulează în braț
-în urma unor intervenții chirurgicale, drenajul limfatic ajută la diminuarea durerilor
-persoanelor cu fibromialgie – o afecțiune cronică definită de durerea larg raspandită în mușchi, ligament și tendoane, la care drenajul limfatic ajută la îmbunătățirea flexibilității.
  Nu se recomandă drenajul limfatic persoanelor cu insuficiență cardiacă, probleme renale, hepatice, accident vasacular cerebral, diabet, tumori maligne, infecție curentă. De asemenea, masajul limfatic trebuie făcut cu precauție în perioada menstruală, în cazul femeilor însarcinate și care alaptează.

TERAPIA CU VENTUZE

Vacuum terapia reprezintă o formă de tratament alternativ prin utilizarea vacuumului, obținut cu ajutorul ventuzelor. 

       Istoric - terapia cu ventuze este cunoscută înca din antichitate. Această metodă a fost practicată de către medici celebri precum Galen și Hipocrate, și de către elevii lor. Ventuzele pentru masaj sunt menționate în texte indiene și tibetane vechi,  erau  folosite la unele culturi arabe ca o terapie tradițională  sub numele de terapia hijama, la fel și de către egipteni, iar chinezii, urmând tradiția acupuncturii , aplicau ventuzele în funcție de meridiane și puncte de acupunctură cu scopul de a restabili echilibrul energetic.

 

     Acțiune - vacuumul aplicat pe suprafața pielii mobilizează lichidele stagnate în profunzime, acestea fiind drenate în circulația generală prin deschiderea circulației periferice. Astfel, este îmbunatățită circulația sangvină și limfatică, oxigenarea, hrănirea și detoxifierea țesuturilor afectate de stază, hipoxie și inflamație.      

       Fiind cunoscută ca o practică tradițională chinezească, ca și acupunctura, aplicarea ventuzelor în funcție de meridianele și punctele de acupunctură duce la eliminarea obstrucțiilor în căile energetice din interiorul corpului și, astfel, deblochează fluxul energetic și redă echilibrul energetic, asigurând o bună funcționare și stare de sănătate a organismului.

     Terapia cu ventuze are numeroase beneficii. Ea poate fi  folosită în tratarea durerilor de spate cervicale, toracice, lombare, în tratarea problemelor articulare – artrite sau artroze, tulburărilor circulatorii periferice și a edemelor de cauză locală. În aceste cazuri aplicarea ventuzelor îmbunătățește  circulația sangvină și circulația limfatică din zona dureroasă, reduce inflamația, relaxează mușchii, ceea ce duce la ameliorarea durerilor.                                                                La fel, terapia cu ventuze este benefică în tratarea tulburărilor de funcționare a organelor interne, tulburări neurovegetative, a funcțiilor hormonale, în cazul cefaleei, insomniilor, în tratarea răcelii, gripei, bronșitei, pneumoniei, având și efect de fortificare a sistemului imunitar.

     Vacuum terapia poate fi folosită în cazul problemelor musculare – atonie, oboseală sau febră musculară, contracturi, întinderi musculare, cicatrici sau distrofii la nivelul muschilor, fasciite, tendinite, întinderi sau rupturi ligamentare.      

      Este o practica folosită și de către sportivi, care în combinație cu alte terapii ajută la detensionarea și relaxarea musculară, gestionarea durerii.    

     Terapia cu ventuze are un puternic efect anticelulitic datorită faptului că contribuie la eliminarea celulelor adipoase și la netezirea țesutului adipos subcutanat prin stimularea circulației sangvine și limfatice locale.

     Nu este indicată vacuum terapia persoanelor cu boli grave cardiace, renale, sindroame hemoragice, neolazii, varice, flebită, în timpul sarcinii.

      Ventuzele pentru masaj pot fi de mai multe tipuri.

      Primele ventuze pentru masaj au fost realizate din corn de animal, mai târziu au fost folosite ventuze din bambus, alamă, ceramică.

      În prezent, cele mai folosite tipuri de ventuze de masaj sunt ventuzele din sticla, cauciuc, silicon. Ventuzele din sticlă, au fost utilizate frecvent și în trecut de către bunicii sau părinții noștri. In prezent sunt unele dintre cele mai bune din categoria ventuzelor terapeutice, deoarece se aplica și stau fixate foarte bine pe piele, acest lucru conducând, în timp, la rezultate optime și vizibile, în funcție de problema pentru care sunt utilizate.

        În cazul ventuzelor din sticlă cuplate la pompa manuală, după așezarea lor pe piele aerul este scos cu ajutorul pompei, astfel, fiind creat procesul de vid sau vacuum. Există și alt tip de ventuze din sticlă care sunt încălzite în prealabil folosind bile de oricare tip de material care poate să ardă. Arderea materialului și a alcoolului din interiorul ventuzei face ca oxigenul să fie eliminat, ceea ce duce la crearea procesului de vacuum. Astfel, ventuza se va lipi de piele, tragând-o în sus, porii acesteia se deschid, ceea ce va duce la o stimulare a circuitului sangvin pe zona respectivă. În dependență de afecțiunea tratată, ventuza poate fi tinută între cinci-zece până la 20 de minute și pot fi folosite mai multe ventuze în același timp.

         Alte tipuri de ventuze sunt cele din plastic cu pompă pentru vacuum, ventuze pentru masaj din cauciuc, care ca urmare a proprietăților sale elastice pot fi utilizate și drept pompă de vacuum, și, cel mai nou model – ventuze pentru masaj din silicon, ce se folosesc în mod special pentru masajul anticelulitic. 

          Înaintea oricărui tip de tratament adjuvant, inclusiv vacuumterapia, este indicat un consult medical. Dacă însă, aveți dureri musculare, o circulație proastă a sângelui, celulită, sunteți răciți, atunci acest tip de terapie vă poate ajuta în ameliorarea simptomelor, pentru a îmbunătăți aspectul pielii, pentru detoxifierea organismului și îmbunatățirea fluxului de energie