Kinetoterapia in hernia de disc lombara

Hernia de disc este o afectiune care apare cand un disc intervertebral se deterioreaza (in principal, este vorba de inelul fibros – partea asezata la periferia discului intervertebral), ceea ce permite continutului gelatinos elastic al acestuia (nucleul pulpos) sa iasa in afara.

Hernia de disc poate apare in orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivelul inferior al coloanei (zona lombara). Uneori hernia de disc apare la nivelul gatului (cervical) si mai rar toracic.

Coloana vertebrala este compusa din 34 vertebre, legate intre ele printr-un disc intervertebral, format la exterior dintr-un inel fibros si un tesut gelatinos gasit in centrul discului. 

Un disc intervertebral sanatos are rol de amortizare si confera coloanei vertebrale o protectie la socurile produse de miscari ample, cum ar fi sariturile, alergarea sau ridicarea unor greutati. Punctul slab al inelului exterior se afla direct sub radacina nervului spinal si de aceea hernierea in aceasta zona va determina o compresie directa asupra nervului. Cand aceste discuri se deterioreaza in urma accidentelor, suprasolicitarii sau a imbatranirii, vor iesi in exterior sau se vor rupe, rezultand hernia de disc.
Daca inelul exterior este lezat (ranit) prin traumatisme, slabit prin imbatrinire sau ca urmare a unor boli degenerative, poate da posibilitatea nucleului gelatinos, care se afla sub presiune, sa proemine (hernie contenta) sau sa iasa din disc (hernie prolabata), ceea ce duce uneori la compresiunea nervilor sau a maduvei spinarii, producand dureri, amorteala sau slabiciune in membre. In unele cazuri, simptomele pot fi ameliorate prin tratamente conservative cum ar fi medicamente, infiltratii, repaus la pat si fizioterapie.

Cauzele herniei de disc:

  • Deshidratare. Când te naști, discurile din coloana vertebrală sunt formate în mare parte din apă. Pe măsură ce îmbătrânești, ele pierd apă și se subțiază. Discurile plane nu pot absorbi șocurile. Pierderea apei înseamnă, de asemenea, mai puțină protecție între vertebre. Acest lucru poate duce la alte probleme la nivelul coloanei vertebrale, care pot provoca durere
  • Tensionare puternica sau o presiune crescuta la nivel lombar, miscari bruste.
  • Activitatile zilnice care supun spatele unui stres, ridicari vicioase, expuneri prelungite la vibratii sau accidentari la sport
  • Leziuni. Stresul mișcărilor cotidiene și rănilor minore de-a lungul anilor pot provoca leziuni minuscule în peretele exterior, care conține nervi. Orice leziuni în apropierea nervilor pot deveni dureroase. Dacă peretele se distruge, nucleul moale al discului se poate strecura prin fisuri, fapt ce
    se numește disc alunecat sau deplasat, putând afecta nervii din apropiere.
  • sedentarismul
    • statul intr-o pozitie incorecta pe scaunul de la birou
    • efortul fizic exagerat
    • exercitiile fizice facute incorect
    • fumatul
    • expunerea pentru un timp indelungat la vibratii

    Desigur, cauzele nu se limiteaza doar la stilul de viata. Alti factori importanti care pot duce la aparitia herniei de disc sunt:

    • imbatranirea
    • traumatisme la nivelul coloanei vertebrale
    • excesul de greutate
    • mostenirea genetica

Ruptura de disc - materialul din interiorul discului trece de capsula.
Fragment liber - fragmente de disc rupt se pot desprinde in totalitate si sa ajunga in canalul vertebral (canalul vertebral este canalul care se formeaza prin suprapunerea mai multor vertebre; in acest canal se află maduva spinarii