Terapia miofascială

Această practică a fost fondată în anii 1980 de francezul Danis Bois, la acea vreme kinetoterapeut şi osteopat, actualmente profesor universitar şi directorul Laboratorului de cercetare aplicată în psihopedagogie perceptivă (CERAP) din cadrul Universităţii Fernando Pessoa (Portugalia).

Principiile terapiei fasciale

Fasciile, aceste ţesuturi fine care învelesc muşchii, oasele, vasele de sânge, ligamentele, nervii şi intestinele, reacţionează şi se adaptează în mod continuu în funcţie de activităţile noastre fizice şi mentale.

Că urmare a stresului sau a anxietăţii, spre exemplu, ele devin mai rigide sau mai crispate, în funcţie de intensitatea stimulului. În cazul unor solicitări intense şi repetate, fasciile nu-şi mai recapătă supleţea şi mobilitatea naturale. Această stare tensionată se instalează în timp şi este însoţită de oboseală, de o pierdere a senzaţiei de fluiditate a mişcărilor, de disfuncţii la nivelul articulaţiilor, probleme digestive, circulatorii. Prin stimularea manuală a fasciior, terapia fascială îşi propune să le redea echilibrul şi elasticitatea. Ţesuturile îşi recapătă mobilitatea iar persoana îşi recapătă starea de bine.

Ce afecţiuni poate ameliora terapia fascială

Terapia fascială foloseşte o atingere de relaţionare ce se dovedeşte eficace în cazul traumatismelor fizice sau psihologice suferite de un individ. Terapeuţii o recomandă în special pentru tratarea următoarelor afecțiuni::

  • traumatologie, ortopedie şi reumatologie: entorse, fracturi, dureri de spate și deficiențe ale coloani vertebrale. Această tehnică este recomandată cu atât mai mult sportivilor;
  • pentru tulburările funcţionale şi digestive, asociate în primul rând stresului: migrene, acufenă, constipaţie, dureri de stomac;
  • pentru ameliorarea tulburărilor survenite o dată cu sarcina sau naşterea, precum durerile de spate sau problemele circulatorii;
  • pentru ameliorarea stării generale a persoanelor cu suferinţe şi dureri survenite în urmă unei operaţii chirurgicale.

Ce presupune această terapie?

Terapia fascială se practică în cadrul unor sesiuni individuale în cabinetul specialistului kinetoterapeut. Este o tehnică nedureroasă ce presupune manipularea ţesuturilor, cu o atingere blândă care urmează mişcarea fasciilor. Mobilizările blânde ale fasciilor şi punctele de sprijin constituie cele două faze principale ale acestei terapii. În anumite momente în cursul sesiunii, pacientul este invitat să exprime ce percepe la nivel senzorial.

Alte tehnici ce vin în completarea terapiei fasciale:

 • pulsologia sau fasciaterapia vasculară: o atingere manuală ce permite acţionarea asupra lichidelor din corp. În prealabil, terapeutul evaluează pulsul pacientului (amplitudine, flexibilitate, difuziune) pentru a determina zonele în care fluxul sangvin este alterat
 • gimnastica senzorială: în picioare sau aşezat pe scaun, pacientul efectuează mişcări lente propuse de terapeut, care îi permit să îşi simtă din nou corpul în mişcare sau în poziţie statică,
 • acordarea somato-psihică: îi permite pacientului să se concentreze asupra propriei persoane pentru a ameliora relaţia dintre corpul şi psihicul sau.

Cum se desfăşoară o sesiune de terapie fascială?

În cadrul ședinței de evaluare fascială, kinetoterapeutul efectuează o anamneză a pacientului: antecedente medicale și simptome. În urmă acestui examen preliminar, evaluează prin atingere zonele tensionate sau imobilizate ale fasciilor: urmăreşte foarte atent mişcarea din ţesuturi până când percepe sub degetele sale o tensiune.

Odată reperată tensiunea, terapeutul aplică o mişcare foarte uşoară de tragere, aproape imperceptibilă, pentru a întinde fascia. În momentul în care fascia este în întregime întinsă, terapeutul aplică un “punct de sprijin”: timp de oprire, de suspendare necesară astfel încât corpul să înceapă să reacţioneze. Acest punct de sprijin permite în principal relansarea circulaţiei sangvine şi eliberarea tensiunilor din fascie.

Apoi, kinetoterapeutul însoţeşte ţesutul în sens invers, până la un nou punct de sprijin. Această alternanţa între două mişcări este replicată apoi în diverse părţi ale corpului, până când fasciile sunt complet eliberate. Pe toată durata sesiunii, terapeutul solicită pacientului să-i relateze cum îşi simte corpul pentru a-l ajută să conştientizeze reacţiile şi felul în care se raportează la propriul corp.

Pacienţii care suferă de dureri acute pot să perceapă o ameliorare după prima şedinţă. După primele trei şedinţe terapeutul efectuează un nou bilanţ pentru a determina numărul necesar de şedinţe de terapie fascială.

kinetoterapie adulti si copii Bucuresti

Echipa de kinetoterapeuți

O echipă tânără, dinamică și receptivă, formată din specialiști cu o bogată experiență în domeniu, absolvenți ai unor instituții de prestigiu - Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, Academia Națională de Educație Fizică și Sport și Universitatea Vasile Alecsandri Bacău, dornici să vină în ajutorul fiecărui pacient. Programele propuse sunt personalizate și țin cont de constituția pacientului, vârsta, afecțiunea pe care o are, tipul de activitate pe care îl desfășoară, stadiul de evoluție a bolii și existența altor afecțiuni.
Calitatea muncii prestate şi amabilitatea lor sunt aspectele cele mai apreciate de către pacienţii noştri.

Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, specializarea Balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, licențiată în Fiziokinetoterapie.

Absolvent al Universității Vasile Alecsandri din Bacău promotia 2006, cu experiență de 12 ani în domeniul kinetoterapiei.

Specialist în kinetoterapie cu mai mult de 18 de ani de experiență în afecțiunile pediatrice. Absolventă a Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport