psiholog copii divort parinti

Cosmarurile la copii. Cum ii ajutam sa treaca peste ele?

                                 

Parintii deseori relateaza faptul ca in miez de noapte copilul lor a aparut in fata patului tipand ca ”am visat ceva urat” sau se trezeste speriati crezand ca sunt atacati de monstri. De cele mai multe ori acestia se intreaba daca ceva este in neregula sau daca gresesc ei cu ceva.

Exista diferiti factori declansatori ai viselor neplacute, amenintatoere sau infricosatoare ale copiilor. Cei mai importanti ii constituie experientele care ajung sa il preocupe pe copil, sa il tulbure sau pe care copilul nu le intelege cu adevarat. Ar trebui avute in vedere continuturile povestilor sau ale filmelor care vor continua sa fie ,,reanalizate” in special cele ale caror final este nefericit.

Atunci cand cosmarurile nu apar de mai multe ori pe saptamana, pe parcursul unei perioade mai lungi de timp,acestea nu vor constitui un indiciu cu privire la existenta unor probleme speciale copilului.

Cosmarurile tipice din copilarie sunt: urmariri, caderi, a pierde ceva sau pe cineva, monstri, fantome.

In cazul viselor urate repetate copilul trebuie ajutat sa isi exprime prin diverse metode avalansa de emotii ce-l invadeaza prin: jocuri, exteriorizarea furiei verbalizand, prin adresarea de intrebari, prin utilizarea unor ritualuri inainte de ora de culcare.

Parintii sunt sfatuiti sa le permita copiilor sa povesteasca si sa il asculte pentru a le oferi acetora sentimentul de apropiere si de siguranta. Povestind cosmarul, copilul se distanteaza putin de continutul visului si denumeste tema.

Cu blandete si rabdare, cu urmarea unui program regulat inaintea orei de culcare, cosmarurile vor disparea la fel de brusc si inexplicabil cum au aparut.

Ozana Ilie psiholog/ logoped a centrului medical privat din sectorul 2 Smart Kineto & Logo

Publicati un comentariu