copil sedinta kinetoterapie

Premergătorul – pro sau contra?

”Este bine să îl pun pe cel mic în premergător?” – mă întreabă adesea părinții.

NU! Premergătorul nu il va ajuta pe cel mic să meargă mai repede. Din contră, acesta îi poate întârzia dezvoltarea normală. Bebelușul are nevoie să stea pe burtă, să se rostogolească, să se târască, să stea în șezut, să meargă în patrupedie (de-a bușilea), să meargă pe genunchi pentru a-și dezvolta musculatura și abilitatea de a merge.

În premergător bebelușul se poate mișca fără a-și susține singur greutatea, acest lucru ducând la o musculatură slab dezvoltată. De asemenea, Sistemul Nervos Central nu primește informația senzorială necesară pentru a forma corect mersul.

Bebelușii puși în premergător performează greșit mersul. Premergătorul favorizează mersul pe vârfuri și flexarea genunchilor pentru a coborî centrul de greutate. Acest lucru ducând la scurtarea tendonului lui Achile. În același timp copilul învață că nu trebuie să pășească, ci să dea din picioare, acest lucru putând devia piciorul în valg sau var (exterior sau interior).

Un studiu realizat de ”European Association for Injury Prevention and Safety Promotion”, dovedește faptul că s-au petrecut numeroase accidente în premergătoare. Țări ca America și Canada au interzis comercializarea acestora. Premergătoarele trimit în spital peste 14.000 de copii anual. Accidente posibile:

  • Căzături, mai ales pe scări;
  • Traumatisme ale mâinilor și picioarelor;
  • Arsuri/otrăviri/înecuri.

Premergătorul poate genera accidente

Majoritatea accidentelor apar din cauză că premergătorul îl face pe bebe mai mobil și mai rapid. Cel mic va putea ajunge în locuri periculoase (scări), va putea dărâma obiecte (căni cu un conținut fierbinte etc.) sau va putea ajunge la obiecte/lucruri care ingerate îi pot crea probleme (parfum, obiecte mici etc.).

„Copiii învață să meargă privind și înțelegând cum li se mișcă picioarele. În premergător, nu vor vedea ce se întâmplă cu partea inferioară a corpului lor și nu vor avea informațiile de care au nevoie pentru dezvoltarea lor motorie. Academia Americană de Pediatrie este împotriva folosirii premergătoarelor nu numai pentru că descurajează copiii să învețe cum să meargă pe cont propriu, dar și pentru că pot fi periculoase”, potrivit pediatrului american David Geller.

Dr. Mary Garrett, șeful cercetării și directorul Școlii de Psihoterapie a Universității Dublin, Irlanda –  a afirmat pentru „BBC News Online” că premergătoarele nu ar trebui folosite deloc de către bebeluși. Ea a spus: ”Părinții folosesc premergătorul pentru că ei cred în ajutorul acestuia în avansarea dezvoltării copilului, dar premergătorul nu ajută! Este o strânsă legătură între folosirea lui și întârzieri semnificative în dezvoltare”.

Articol redactat de Cristina Georgiana Teodorescu, kinetoterapeut al clinicii private Smart Kineto& Logo din sectorul 2.

Publicati un comentariu