hipotonia axiala

Hipotonia axială


Ce înseamnă ”hipotonie axială”?

Hipotonia axială reprezintă scăderea tonusului muscular. Aceasta nu este o afecțiune, ci efectul unor afecțiuni musculo-osoase sau neurologice. Tonusul muscular este controlat de semnalele nervoase (care determină contracția musculară) pe care creierul le transmite mușchilor.

Hipotonia poate apărea în: infirmitatea motorie cerebrală, sindromul Down, distrofie musculară, sindromul Prader Willi, trisomia 13, sindromul Cohen, sindromul Williams, sindromul Rhett, sindromul Marfan, atrofia musculară spinală, leziuni traumatice cerebrale, leziunile neuronilor motori centrali și periferici.

Cum recunoaștem bebelușul cu hipotonie?

Bebelușii hipotoni prezintă lipsa totală sau parțială a controlului capului (în funcție de gradul de afectare), mâinile și picioarele atârnă pe lângă corp. Reflexele sunt diminuate, nu au reacții dacă sunt mobilizați sau dacă le schimbăm brusc poziția. De asemenea, aceștia nu pot menține ”postura păpușii”.

În mod normal, bebelușii cu un tonus muscular normal dorm cu genunchii și coatele în ușoară flexie, în timp ce bebelușii cu un tonus muscular scăzut dorm cu genunchii și coatele în extensie.

Hipotonia poate apărea atât la bebeluși, cât și ca semn al tabloului clinic în cazul afecțiunilor copiilor mari.

Hipotonia axială aduce mai multe minusuri în dezvoltarea copilului. De exemplu, pot apărea: achiziții motorii întârziate, tulburări ale posturii, curgerea salivei din gură, dificultate în respirație, laxitate ligamentară și articulară.

Dacă hipotonia apare mai târziu, se observă scăderea capacității de atenție, dificultate în vorbire sau pot apărea modificări ale tranzitului intestinal (apare constipația).

Simptomele variază în funcție de cauza hipotoniei și de gradul de afectare.

Articol de Cristina Georgiana Teodorescu, kinetoterapeut Smart& Kineto

Publicati un comentariu