postura picioare copii

Importanța unei posturi corecte a piciorușelor copiilor

Piciorul este o structură complexă, formată din mai multe articulații ce unesc oasele tarsiene, metatarsiene și falange, de aceea este importantă o postură corectă a piciorușelor copiilor. Această structură se poate adapta la diferite situații datorită articulației gleznei, suplă dar și rezistentă pe terenuri accidentate, putând să păstreze corpul în echilibru pe suprafețe mici, înguste sau denivelate. Piciorul este una dintre structurile anatomice ce contribuie la stabilizarea  poziției verticale a corpului. Piciorul este cel ce realizează propulsia în mișcare, adaptând mișcarea pe sol și coordonând postura.

În locomoție, intră în acțiune musculatura membrelor inferioare, ce este interconectată până la nivelul coloanei vertebrale. Din această cauză, un sprijin vicios pe sol sau un patern la propulsia pasului pot duce la diverse patologii la nivelul articulației gleznei, articulației genunchiului sau mergând în lanț kinetic, pot duce la scolioză și la dureri de spate.

Modificări la nivelul articulațiilor supraiacente

Sistemul Nervos Central primește informații de la ochi și de la nivelul tălpilor pentru a conștientiza poziția corpului în spațiu. În momentul în care se produce o schimbare la un anumit segment, acesta va încerca să se adapteze, dar în urma acestei adaptări vor apărea modificări la nivelul articulațiilor supraiacente: un sprijin plantar incorect va duce la genunchi în valg (aspect de X), rotații ale bazinului, un umăr ”căzut” și celălalt  ascensionat, cap înclinat, toate acestea ducând la tulburări de statică vertebrală.

O postură corectă a piciorului este importantă pentru a reduce riscul apariției anumitor patologii, atât în cazul copiilor, cât și al adulților

Un articol de Cristina Georgiana Teodrescu, kinetoterapeut Smart Kineto&Logo

Publicati un comentariu