kinetoterapeuta coloana vertebrala sector 2

Deficiențele coloanei vertebrale

Coloana vertebrală are o importanță deosebită în asigurarea:

  • funcție statice: de susținere a corpului și a segmentelor sale din partea superioară a corpului
  • funcției dinamice: de asigurare a mobilității trunchiului, capului și gâtului.

Poziția coloanei vertebrale nu este rectilinie, ci sinuoasă, ea prezentând o serie de curburi ce favorizează menținerea echilibrului pe bazin și atenuarea șocurile pe verticală. Curburile își păstrează forma și mărimea grație jocului și tonicității musculare, elasticității ligamentelor și discurilor intervertebrale, precum și datorită îmbinării anatomice a celor 24 de segmente osoase.

Corpul uman se modelează în funcție de obiceiurile noastre, ceea ce determină o musculatură mai mult sau mai puțin dezvoltată. Înfățișarea exterioară a omului dă indicii relevante asupra sănătății sale. Atitudinea coloanei vertebrale nu este identică la toți oamenii, aceasta prezentând diferențe în funcție de vârstă, sex, profesie și starea de oboseală a subiectului. O postură corectă este necesară pentru a produce o mișcare eficientă de-a lungul lanțului cinetic. În mod normal, corpul omenesc are tendința de înclinare înainte, de aici rezultând și curburile în plan sagital ale coloanei vertebrale, numite și curburi fiziologice:

  • două cu convexitatea anterioară, numite lordoze (cervicală și lombară)
  • două cu convexitatea posterioară, numite cifoze (dorsală și sacro-coccigiană).

Însă, stilul de viață sedentar, diverse probleme de sănătate sau posturile incorecte adoptate de mulți dintre noi, ajung să ne afecteze coloana.

Care sunt deficiențele coloanei vertebrale?

Deficiențele coloanei vertebrale sunt: cifoze, lordoze, scolioze sau combinații între acestea – cefalordoze (dorsale, totale și globale) și cifoscolioze. De multe ori deficiențele coloanei vertebrale sunt însoțite și de modificări ale structurilor osoase toracice, ale planurilor musculare și ale coastelor și omoplaților.

    Scolioza – este o deviație a coloanei vertebrale în plan frontal, care poate fi situată în una sau mai multe regiuni ale acesteia.

    Cifoza – este definită ca o deformare a coloanei vertebrale în plan sagital și presupune accentuarea curburii dorsale.

    Lordoza – reprezintă o deviație a coloanei vertebrale în plan sagital, dar cu convexitatea anterioară, prin accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale.

Prevenirea și corectarea deficiențelor coloanei vertebrale

Tratamentul deficiențelor coloanei vertebrale se aplică diferențiat, în funcție de:

  • tipul afecțiunii,
  • de forma pe care o prezintă (atitudine sau afecțiune propriu-zisă),
  • de gradul de deformare al coloanei vertebrale,
  • de localizarea curburilor vertebrale
  • de vârsta pacientului

și poate fi: funcțional, prin gimnastică medicală, ortopedic sau chirurgical.

Diferența dintre atitudine (cifotică etc.) și afecțiunea propriu-zisă (cifoză etc.) se face în cadrul unei ședințe de evaluare. Corectarea prin kinetoterapie este totală, în cazul atitudini (cifotice etc.), în timp ce în cazul afecțiunii propriu-zise se poate vorbi doar de ameliorare, pentru corectare fiind necesare alte intervenții (purtarea unui corset sau intervenția chirurgicală, în cel mai rău caz).

Mijlocul de bază în tratamentul de kinetoterapie este exercițiul corectiv. Exercițiile fizice urmăresc atât corectarea curburilor de la nivelul coloanei vertebrale cât și modificările de postură ale altor segmente: capul, gâtul, umerii, toracele, bazinul și membrele  inferioare. Scopul lor este de a tonifia musculatura slăbită și de a relaxa musculatura încordată. Efectul exercițiului corectiv poate avea rezultate foarte bune, până la corectare definitivă a deficienței.

Ignorarea tulburărilor de statică are ca efect agravarea lor, de aceea este foarte importantă depistarea acestora încă de la o vârstă timpurie. În cazul neidentificării și netratării la timp, modificările coloanei vertebrale pot deveni ireversibile, corectarea putând fi realizată doar chirurgical.

Un articol de Gabriela Nedel, kinetoterapeut Smart Kineto & Logo

Publicati un comentariu