kinetoterapeut cifoza

Atitudinea cifotică

„Ritmul rapid în care trăim și dependențele moderne – de la dispozitivele electronice care ne captează toată atenția și tot timpul, până la modul de deplasare -,  ne solicită atât de mult încât nu ne mai găsim timp și pentru mișcare fizică, devenind din ce în ce mai sedentari. Nu este de mirare că sunt semnalate din ce în ce mai multe probleme de sănătate. În acest scenariu descurajator sunt implicați și copiii, afectați și ei de toate aspectele enumerate mai sus.

Personal, observ din ce în ce mai mulți copii care adoptă o postură greșită a spatelui, fie în poziția șezând pe scaun – în bancă, la școală – fie în ortostatism (poziția verticală, în picioare, a corpului). Pentru mulți dintre ei acestă postură a devenit un obicei, care s-a transformat în normalitate, iar în cazul încercării pasive de a le îndrepta spatele, prin aducție de omoplați, acuză un disconfort major sau chiar dureri. În cazul multor copii și adolescenți putem vorbi de probleme de statică vertebrală, mai precis de atitudinea cifotică”, precizează Valentina Ioniță, kinetoterapeut al centrului privat de sănătate din sectorul 2, Smart Kineto & Logo.

Ce este atitudinea cifotică?

„Pe măsură ce copilul crește, odată cu trecerea la poziția șezând, apoi la mersul biped, muşchii abdominali ajută foarte mult la echilibrul trunchiului, apoi la menţinerea acestuia în poziţie verticală. Pentru a menţine o postură corectă a corpului şi a ne păstra coloana vertebrală în bună stare avem nevoie de un tonus muscular bun al musculaturii abdominale. Un tonus scăzut al musculaturii spatelui determină o discrepanţă între forţa musculară a toracelui anterior şi respectiv a spatelui, ducând, în final, la poziţii incorecte care devin dureroase.

Cifoza este deformarea coloanei vertebrale în plan sagital (în plan lateral), ce prezintă în mod normal 20-45 grade. Forma de cifoză întâlnită cel mai frecvent la copii este denumită cifoza dorsală juvenilă sau maladia Scheuermann și constă în accentuarea curburii toracale, de multe ori fiind compensată printr-o hiperlordoză (accentuarea curburii inversă cifozei–lordoză) pentru echilibrarea coloanei.

În perioada adolescenței în special, dar nu numai, din cauza unor factori precum:

  • lipsa activității fizice regulate,
  • adoptarea unor poziții greșite ale spatelui (pe scaun, la masă, la școală, purtarea unor ghiozdane inadecvate sau foarte grele)
  • dezvoltarea bruscă,
  • creșterea bruscă în înălțime,
  • apariția caracterelor sexuale secundare (la fete),

copiii tind să adopte o poziție cifotică: capul și trunchiul aplecate în față, cu umerii aduși. Această poziție nu prezintă caracter angular (nu este prezentă deformarea unghiulară ca la cifoza structurală) și se poate corecta prin reeducarea posturii și întărirea musculaturii spatelui și abdomenului. Acesta este, de fapt, rolul kinetoterapiei, un rol deosebit de important în corectarea problemelor de statică vertebrală”, precizează Valentina Ioniță, kinetoterapeut Smart Kineto & Logo.

„Analizați-vă cu atenție copilul și, dacă vi se pare că poziția spatelui acestuia este incorectă, ar fi indicat să cereți părerea unui specialist”, sfătuiește Valentina Ioniță.

„Nu lăsați această atitudine cifotică să se agraveze deoarece modificările coloanei conduc, în timp, la alterarea activității întregului aparat locomotor, a mișcărilor respiratorii și a dezvoltării organelor interne”, atenționează Valentina Ioniță.

Publicati un comentariu