sindrom down copii

Recuperarea medicală a copiilor cu sindrom Down

Sindromul Down este o boală genetică cromozomială care afectează circa unul dintr-o mie de copii. De obicei sindromul Down este diagnosticat clinic în perioada neonatală, însă gradul de dizabilitate este greu de apreciat în momentul nașterii.  

    Majoritatea copiilor cu sindrom Down au trăsături fizice comune:

 • talie și greutate sub limita normală corespunzătoare vârstei;
 • trăsături faciale distincte: față rotundă, profil facial plat, urechi cu formă modificată, gură și limbă anormal constituite;
 • statură mică;
 • gâtul, brațele și picioarele scurte;
 • tonusul muscular scăzut (hipotonie);
 • hiperlaxitate ligamentră;
 • anomalii oculare;
 • malformații congenitale cardiovasculare (prezente la aproximativ 40-50% dintre pacienți).

Pacienții cu sindrom Down prezintă și retard mental, care poate varia de la blând la moderat.

Recuperare medicală și kinetoterapie în cazul pacienților cu sindrom Down

Ținând cont de toate afecțiunile pe care le poate avea un copil/pacient cu sindrom Down, programul de recuperare medicală specific kinetoterapiei este complex și trebuie început cât mai devreme posibil; cu cât intervenția va fi mai timpurie, cu atât evoluția va fi mai spectaculoasă. Acesta urmărește o dezvoltare neuro-motorie cât mai aproape de cea  a unui copil sănătos, stimularea posturii primare de bază, tonifiere musculară și obținerea independenței pacientului:

 • forța musculară redusă poate fi îmbunătățită prin exercițiu, iar cheia reușitei este repetarea exercițiilor învățate;
 • protejarea ligamentelor și a articulațiilor se obține prin învățarea corectă a modului de execuție a acestor exerciții. Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă și grupele musculare sunt antrenate, riscurile de rănire se diminuează;
 • programul este întregit de exerciții necesare învățării abilităților motorii care implică echilibrul și orientarea în spațiu.

În cazul pacienților cu obezitate, alături de programul zilnic de exerciții se recomandă și respectarea unei diete corespunzătoare.

Pentru ca acest program să fie cât mai eficient, este necesară formarea unei echipe interdisciplinare alcătuită din: părinte, medic curant, fizioterapeut și psiho-logoped. Exercițiile trebuie făcute într-un mediu specializat, supervizate de specialiști în kinetoterapie.

După ce copilul a fost familiarizat cu setul de exerciții fizice, acesta poate fi transformat în joacă. Kinetoterapeutul poate sfătui părinții cu privire la modul corect de stimulare a copilului în afara cabinetului: acasă, în parc, la grădiniță/școală ș.a. Copiii cu sindrom Down pot fi foarte cooperanți dacă reușești să le captezi atenția.

Un articol de Gabriela Nedel, kinetoterapeut Smart Kineto & Logo

Publicati un comentariu