hiponotia cauze tratament

Hipotonia musculară

Hipotonia este termenul medical folosit pentru a descrie scăderea tonusului muscular. „În mod normal, când este în repaus, musculatura prezintă mici contracții care determină tonusul muscular. Hipotonia reprezintă un tonus muscular scăzut și poate afecta atât copiii, cât și adulții”, precizează Valentina Ioniță, kinetoterapeut Smart Kineto & Logo.

“Aceasta poate apărea în urma unei afectări cerebrale, a măduvei spinării, a nervilor sau a mușchilor.

Dacă vorbim de sugarii cu hipotonie, vom observa la aceștia un aspect de “păpușă de cârpă”, iar prin simpla palpare a musculaturii vom simți o musculatură slabă, pufoasă și  flască. De asemenea, la testarea anumitor mișcări sau reflexe, vom vedea că forța musculară este scăzută și unele reflexe pot fi deficitare, apărând în consecință tulburări de mișcare și postură. Sugarii hipotoni prezintă cel mai adesea întârziere în dobândirea achizițiilor motorii. Aceștia au un control redus asupra membrelor, pe care preferă să le țină în extensie, și a capului, iar atunci când încerci să îi susții de la nivelul axilelor ai senzația că îți scapă printre mâini, fără a opune nici un fel de rezistență. Hipotonia este însoțită și de hiperlaxitate ligamentară și articulară (o mobilitate exagerată a articulațiilor), ce conduce la postură vicioase la nivelul coloanei vertebrale, genunchilor (genunchi în”X”) sau gleznei (tal talg).

Posibile cauze ale hipotoniei

1. Congenitale: Sindrom Down, Sindrom Rett, Distrogia miotonică ș.a

2. Dobândite (apar la distanţă faţă de naştere): afecțiuni neurologice.

Există și situații în care nu se poate depista cauza hipotoniei.

Hipotonia poate exista pe tot parcursul vieții, însă, în timp, cu ajutorul mișcării, putem crește tonusul muscular, corecta posturile vicioase sau îmbunătăți echilibrul și coordonarea.

După confirmarea diagnosticului, în cazul unei hipotonii generale, un program individualizat de kinetoterapie va ajuta foarte mult prin stimularea grupelor musculare cu forță mai scăzută.

Personal, alături de kinetoterapie, recomand și înotul, terapia ocupațională și ergoterapia”.

Publicati un comentariu