gestionare emotii copii

Copiii și emoțiile. Acceptarea furiei și a bucuriei

Furia și bucuria fac parte din categoria emoțiile de bază, alături de tristețe, frică, dispreț și surprindere.

Exprimarea adecvată a tuturor acestor emoții este foarte importantă în cadrul relațiilor sociale, deoarece contribuie la menținerea lor. Exprimarea neadecvată a lor,  în special de către copii, prin agresivitate fizică sau verbală, determină apariția unui comportament de izolare a acestora.

„Copiii care manifestă emoții pozitive au o relație armonioasă cu prietenii lor, în schimb cei care nu reușesc să-și gestioneze emoțiile negative, au dificultăți în relaționarea cu cei din jur, ceea ce duce la determinarea unui comportamet disfuncțional”, subliniază Luminița Preduca, psiholog Smart Kineto & Logo.

Cum îi ajutăm pe copii să-și gestioneze emoțiile?

„În primul rând părinții ar trebui să-și ajute copiii să-și recunoască propriile emoții, nicidecum să le nege. Întrebările simple și directe, urmate de încurajări și întărirea încrederii în sprijinul adultului sunt cele mai indicate. Să vă dau un exemplu: frica de cățel a unui copil poate fi gestionată astfel: „– Îți este frică de cățel? Te înțeleg. Totul va fi bine. Mami este lângă tine și are grijă de tine. Hai să îi spunem cățelului să plece, bine? Ai încredere în mine!”

În al doilea rând, părinții trebuie să le ofere copiilor exemplul personal, exteriorizându-și propriile emoții. Ei sunt modelele copiilor lor, ei sunt primii care îi învăță cum să-și recunoască și să-și gestioneze emoțiile. De aceea, ca psiholog, sfătuiesc toți părinții să nu le ascundă copiilor cum se simt în anumite situații și să le permită astfel să înțeleagă manifestarea unora dintre emoții.

Foarte importante în gestionarea momentelor de criză sunt: modul în care se raportează adulții la problemele copiilor și păstrarea calmului. În situația în care copilul nu-și gestionează bine emoțiile negative, nu trebuie să țipați la el. Fiind calm, veți deveni un model pozitiv pentru copilul dumneavoastră și îi veți arăta cum trebuie să se comporte și el atunci atunci când este furios sau când cineva îl supără. De asemenea, este foarte important să nu uitați că modul în care vă raportați la problema copilului dumneavoastră contribuie la exprimarea sau inhibarea pe viitor a emoțiilor acestuia.

Momentele de învățare

Ca psiholog, recomand și folosirea momentelor de învățare, în care să se discutate cu copilul despre diferitele stări pe care acesta le trăiește (ce simte, de ce este trist, ce frici are etc), despre dispozițiile lui și despre rezolvarea conflictelor în care este implicat. Astfel copilul va conștientiza toate stările emoționale pe care le are și va învăța modalitățile de gestionare a lor.

Cu timpul, copilul va învăța cum să-și exprime emoțiile într-un mod adecvat și ce ar trebui să facă în anumite  momente tensionate sau conflictuale. De asemenea, el va învăța să înțeleagă și să accepte și emoțiile celorlalți”, concluzionează psihoterapeutul Luminița Preduca.

Publicati un comentariu