psiholog copii divort parinti

Consilierea psihologică – esențială pentru copii atunci când părinții divorțează

În ultimii ani, rata divorțurilor a crescut îngrijorător, inclusiv în România, iar efectele nu au întârziat să apară, psihologii întâlnind în cabinet din ce în ce mai mulți copii, de vârste diferite, care au nevoie de consiliere pentru a depăși cu succes durerea pricinuită de separarea părinților.

“În urma divorțului, asistăm la o adevărată dramă, deoarece copilul se trezește dintr-o dată că familia lui, cu mamă și tată, nu mai există. Nu mai stau împreună, nu mai mănâncă împreună, nu mai au activități împreună. Pe termen scurt, o astfel de schimbare poate fi un șoc, iar pe termen lung pot apărea diverse traume, pentru că în dezvoltarea armonioasă – psihologică și emoțională – a copilului prezența modelului matern și a celui patern sunt foarte importante”, precizează Ozana Ilie, psiholog Smart Kineto&Logo.

 „La copilul preșcolar, de pildă se poate instala o dependență de părintele cu care rămâne, o teamă că este părăsit și o anxietate de separare. De asemenea, pot apărea probleme legate de somn sau refuzul de a merge la grădiniță. Începe și opoziția: nu mai dorește să facă anumite lucruri pentru că el își dorește, de fapt, ca părinții să fie împreună. La școlar, apare în plus și sentimentul de vină: consideră că din vina lui s-a produs ruptura. În acest caz, observăm două tipuri de comportament: ori încearcă să fie din ce în ce mai cuminte, tocmai ca să îi convingă pe părinți că nu face nimic rău, ori, varianta a doua, copilul se răzvrătește: începe să înjure, devine agresiv cu colegii la școală, exprimându-și astfel nemulțumirea. Uneori, apare și comportamentul regresiv, respectiv își dorește să redevină bebeluș: să fie hrănit de un anumit părinte, alintat și legănat”, precizează Ozana Ilie.

Nici adolescenții nu sunt scutiți de traume – ba din contră, ei trec mai greu decât preșcolarii și școlarii prin experiența divorțului părinților.  Unii dintre ei pot dezvolta comportamente antisociale și, în multe cazuri, devin consumatori de droguri sau de alcool și pot fugi de acasă.

Cum gestionăm traumele apărute în urma separării părinților?

„Cheia unui copil echilibrat după separarea părinților este comunicarea cu acesta. Părinții trebuie să-i explice situația și să-l asigure de dragostea lor pentru toată viața. Lipsa dialogului poate accentua traumele, așa că feriți-vă să credeți că e mai bine ca cel mic să nu știe absolut nimic din ceea ce se întâmplă.”

Însă, atunci când părintele observă gesturi mici – de exemplu atunci când copilul își roade unghiile, când are lacrimi în ochi fără un motiv aparent, când evită evită dialogul deschis cu părintele, când nu se mai concentrează bine la școală sau a devenit recalcitrant, când nu-i mai pasă de nimic, când se bate – pe care nu poate să le gestioneze singur, indicat ar fi să solicite ajutorul unui psihoterapeut.

 „Divorțul poate avea și beneficii, primul fiind bucuria trăită de copil în timpul petrecut cu fiecare dintre ei. Apoi, expus la relații de cuplu refăcute după divorț, va avea acces la modele sănătoase atât din partea mamei, cât și a tatălui. Mai mult, unii experți spun că un copil care trece printr-un proces de separare a părinților va fi mai independent și ar putea performa mai bine în viață și în carieră”, concluzionează Ozana Ilie, psihoterapeut Smart Kineto& Logo, cabinet situat în București, sectorul 2.

Publicati un comentariu