platfus copii recuperare tratament prin kinetoterapie sector 2 Bucuresti

Platfusul – Cauze. Evoluție. Tratament

Piciorul plat – plaftusul – apare în proporție de 96% la copii de până în patru ani. Dacă în cazul adulților platfusul nu poate fi vindecat, în cazul copiilor este posibilă remodelarea osoasă prin intermediul unor exerciții specifice. Despre platfus, cauzele și tratamentul lui ne vorbește Cristina Georgiana Teodorescu, kinetoterapeut Smart Kineto.

“Platfusul (numit și piciorul plat) descrie o deformaţie a piciorului, caracterizată prin prăbuşirea bolţii plantare, determinată de malpoziţia mai multor articulaţii adiacente ale piciorului şi de insuficiență musculară. Cea mai importantă diformitate se situează la nivelul articulaţiei subtalare.  Până la vârsta de doi ani, aspectul de platfus este considerat fiziologic.

Cauzele apariţiei piciorului plat sunt multiple şi variază în funcţie de condiţiile fiziologice și patologice. Adesea platfusul este cauzat de o hipotonie generalizată care, la copilul mic, se caracterizează prin abdomen proeminent şi genu valgum, iar la cei mari şi la adolescenți, prin cifoza.

Clasificarea cauzelor apariției platfusului

O clasificare a cauzelor poate fi făcută în funcţie de vârstă:

 • în prima copilărie apar factorii familiali, congenilitatea şi primii paşi realizaţi precoce sau în poziţie supinatorie.
 • în a doua copilărie apar tulburările de creştere, rahitismul, toxiinfecţii.
 • în adolescenţă apar pubertatea, slăbiciunea musculară legată de creştere și supraîncărcarea.
 • la adult apar obezitatea, sedentarismul şi profesiile ce presupun ortostatism prelungit.

Piciorul plat congenital se dezvoltă în viaţa intrauterină şi multe dintre aceste cazuri au caracter familial. Aceasta stă sub influenţa unui factor endogen şi apare de cele mai multe ori înainte de naştere, însă este mai vizibil când sunt realizaţi primii paşi. De obicei, platfusul care apare la copii dispare odată cu înaintarea în vârstă, dar el poate fi definitiv în contextul unor factori favorizanţi.

Evoluţia platfusului este constituită din 3 etape:

 1. Piciorul plat flasc: apare frecvent la copii şi se poate remite până la 12 ani. Bolta este prăbuşită doar când piciorul se sprijină pe sol, fară încărcare, arcul longitudinal este normal sau chiar poate fi mărit. În ortostatism, calcaneul (calcâiul) este deviat în valg, antepiciorul este abdus. Este forma cea mai uşoară.
 2. Piciorul plat contractat: bolta plantara este prăbuşită, piciorul este foarte dureros, mai ales la încercarea de inversie, gamba este dureroasă prin crampa muşchilor care încercă să refacă bolta.
 3. Piciorul plat rigid – deformaţia este accentuată, amprenta plantară arată o margine internă convexă şi nu concavă. Apare prăbuşirea bolţii anterioare. Durerea este permanentă iar mersul dificil.

Tratamentul platfusului

Tratamentul profilactic este deosebit de important, deoarece la vârsta primilor paşi, există principii de igienă ce trebuiesc respectate de părinţi. Din dorinţa de a-şi vedea copii mergând cât mai repede, aceştia au tendinţa de a grăbi ortostatismul (ridicarea în picioare). Precocitatea poate aduce mari neplăceri, întrucât punctele articulare de sprijin se osifică în al doilea an de viaţă. Când copilul începe să meargă este indicat să fie lăsat să se joace cu picioarele goale atât în casă cât si afară. Este recomandat mersul și alergatul desculț prin iarbă, nisip și pietriș. Neregularităţile acestor terenuri contribuie la formarea bolţii plantare.                 

Tratamentul fiziokinetoterapeutic de recuperare medicală – este constituit din kinetoterapie, hidrokinetoterapia, electroterapie şi masaj.

Tratamentul ortopedic constă în gipsarea piciorului ce prezintă platfus. Acesta va fi sub forma unei cizme ce va mobiliza articulaţia tibio-tarsiana, ajungând până sub genunchi. Gipsul va fi purtat 20-30 de zile în vederea corectării valgusului. După scoaterea din aparatul gipsat urmează aplicarea de susţinători plantari. Susținătorii plantari sunt indicați din faza tratamentului fiziokinetoterapeutic, având rolul de a susține arhitectonica piciorului. Aceștia trebuie să respecte următoarele condiții:

 • să ridice bolta plantară
 • să aibă forma piciorului corectat
 • să fie elastic
 • să nu strângă piciorul
 • să nu stânjenească forţa musculară și circulația sangvină
 • să nu fie greu (60 de grame).

Deoarece tratamentul fiziokinetoterapeutic este esențial pentru o evoluţie favorabilă a platfusului, încurajez orice părinte să meargă cu copilul lor la un consult de specialitate”, sfătuiește în încheiere kinoterapeutul Cristina Georgiana Teodorescu, din cadrul centrului medical privat Smart Kineto& Logo, aflat în sectorul 2 – lângă Piața Muncii (Hurmuzachi).

Publicati un comentariu