coloana vertebrala tratament

Coloana vertebrală la nou-născut

Coloana vertebrală este una dintre cele mai importante componente ale corpului uman, reprezentând punctul de ancorare pentru toate celelalte elemente ale acestuia. Aceasta protejează măduva spinării, care asigură comunicarea către creier.

Măduva spinării, la fătul nenăscut ajunge până în regiunea sacrală. La sugari, aceasta ajunge până în regiunea lombară, iar la adulți ajunge până la vertebra lombară L2. De la acest nivel, are o formațiune terminală numită fillum terminale, care împreună cu rădăcinile nervilor spinali sacrali și lombari formează ”coada de cal”.

Acest aspect este evidențiat de faptul că procesul de dezvoltare al coloanei vertebrale este mai rapid decât cel al măduvei spinării.

Coloana vertebrală a adultului are patru curburi: cervicală, toracală, lombară și sacrală.

La naștere coloana vertebrală a nou-născutului are două curburi, toracală și sacrală. Aceste curburi sunt considerate primare. Celelalte două, curbura cervicală și curbura lombatră, se dezvoltă în momentul în care cel mic își poate susține singur capul (curbura cervicală) și când începe să se târască (curbura lombară).

Toate curburile coloanei vertebrale au un rol important în susținerea tensiunii exercitate de forța gravitațională și în menținerea echilibrului.

Pentru ca dezvoltarea coloanei vertebrale a copilului să fie corectă, trebuie ca acesta să fie ținut în poziții corecte, care să nu afecteze evoluția normală a acesteia.

Publicati un comentariu