tulburari limbaj copii terapie logoped Bucuresti

Tulburările de limbaj – Când este nevoie de logoped?

Tulburările de limbaj reprezintă rezultatul disfuncțiilor intervenite în recepționarea, înțelegerea, elaborarea și realizarea comunicării scrise și orale din cauza unor afecțiuni de natură organică, funcțională, psihologică sau educațională, care acționează asupra copilului mic în perioada apariției și dezvoltării limbajului.
Datorită strânsei legături a limbajului cu celelalte procese psihice, îndeosebi cu gândirea, se impune ca o necesitate prevenirea și corectarea/terapia tulburărilor de limbaj. Aflați când este nevoie de logoped.”Activitatea corectiv-recuperativă trebuie să înceapă, din punctul meu de vedere, cu copiii preșcolari și școlarii mici (cu cât mai mici, cu atât mai bine) pentru a evita transformarea tulburărilor de vorbire în deprinderi negative și pentru a înlesni desfășurarea procesului instructiv-educativ în condiții adecvate”, precizează Ozana Ilie, psiholog și logoped SmartKineto.

Când ar fi nevoie de logoped?

Când copilul nostru este diagnosticat sau observăm că are:
* Probleme cu auzul,
* Probleme cognitive (inteligență, gândit) și alte întârzieri în dezvoltare,
* Mușchii faciali nedezvoltați,
* Defecte din naștere precum buza despicată (buză de iepure) sau probleme ale cerului gurii,
* Autism,
* Răgușeală cronică,
* Probleme de articulare,
* Probleme legate de fluență,
* Probleme respiratorii,
* Probleme cu mâncatul sau înghițitul,
* Traume provocate de leziunile cerebrale”, adaugă logopedul Ozana Ilie.

Metode și procedee de terapie în tulburările de limbaj

În terapia tulburărilor de limbaj există două categorii mari de metode și procedee: unele sunt generale și comune pentru toate categoriile de deficiențe, iar altele specifice și adaptate fiecărui caz în parte.
Din categoria metodelor cu caracter general fac parte:
* educarea respirației și a echilibrului inspir-expir.
În vederea realizării corecte și ritmice a vorbirii este nevoie de o anumită intensitate a respirației, a jetului de aer necesar emiterii sunetelor și cuvintelor și de un echilibru între expir și inspir, care să imprime o desfășurare ritmică a celor două procese. În felul acesta sunt puse în mișcare elementele aparatului fonoarticulator.
* educarea auzului fonematic.
Auzul fonematic joacă un rol important în diferențierea sunetelor, a silabelor și a cuvintelor ca unități specifice limbajului. Deficiențele auzului fonematic îngreunează imitația verbală, caracteristică copiilor, și, de aici, posibilitatea apariției dislaliilor, a tulburărilor de voce sau a rinolaliilor.
* dezvoltarea motricității generale și a mișcărilor fonoarticulatorii. În primul rând sunt necesare exercițiile destinate fortificării organismului, iar în scopul dezvoltării organelor fono-articulatorii se pot folosi exerciții pentru dezvoltarea mișcărilor expresivității faciale, linguale, mandibulare și labiale.
* educarea personalității și facilitarea comportamentelor adaptative. Tulburările de limbaj produc perturbații în organizarea și sistematizarea activității psihice, ceea ce face să se reducă încrederea în forțele proprii și să apară o stare de încordare și de teamă față de impresia pe care o produce celor din jur.
Important de știut – la școlarii mari, la puberi și la adolescenți, prezența tulburărilor de limbaj determină o intensificare a tulburărilor de personalitate. Astfel, mulți dintre ei devin deprimați, anxioși, nervoși, irascibili, rigizi, reținuți, necooperanți, frustrați, negativiști și trăiesc complexe de inferioritate. Ajutorul unui terapeut este, în acest moment, extrem de important.

Cum îți poți ajuta copilul?

Experții în logopedie susțin că implicarea părinților în tratarea tulburărilor de limbaj este crucială în remedierea rapidă a problemelor copilului.
„Poți să-l întrebi pe logoped cum îți poți ajuta copilul în afara programului urmat la cabinet. De exemplu, este important să-ți ajuți copilul să realizeze acasă activitățile de antrenament sau simulările recomandate de logoped, pentru a stăpâni mai bine noile abilități dobândite”, precizează Ozana Ilie, psiholog și logoped #SmartKineto.
„Procesul de tratare a tulburărilor de limbaj cere timp și efort considerabil, așa că este important ca toți membrii familiei să aibă răbdare, să înțeleagă și să sprijine copilul în acest proces”, adaugă logopedul Ozana Ilie.

Publicati un comentariu