ahd tulburari atentie simptome tratament

ADHD – ce este și cum îl recunoaștem corect?

Luminița Preduca, psiholog și logoped #SmartKineto:
„ADHD reprezintă o tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie, o afecţiune cu simptome cum ar fi neatenţia, impulsivitatea şi hiperactivitatea. Simptomele diferă de la o persoană la alta. Atât copiii cât şi adulţii pot suferi de ADHD, dar întotdeauna simptomele sunt înrădăcinate în copilărie. Aflați în rândurile următoare simptomele ADHD și cum tratăm afecțiunea.

Simptomele pot fi dificil de definit deoarece este greu să definim un prag normal, limită. Ele trebuie să fie prezente timp de şase luni sau mai mult într-un grad ceva mai ridicat faţă de alte persoane de aceeaşi vârstă, iar acestea trebuie să cauzeze probleme semnificative care funcţionează în cel puţin două planuri ale vieţii (de exemplu în plan social – şcoală / locul de muncă şi acasă). Criteriile complete trebuie să fi fost îndeplinite înainte de vârsta de 12, în scopul de a primi un diagnostic de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie.

ADHD este împărţită în trei subtipuri

• Predominant neatent
• Combinat
• Predominant hiperactiv-impulsiv
fiecare având simptome specifice.
Pentru un diagnostic corect, trebuie consultat neapărat un specialist”, subliniază psihoterapeutul Luminița Preduca.

„Ceea ce trebuie să rețină părinții copiilor cu ADHD este faptul că această tulburare poate fi controlată cu ajutorul terapiilor specifice, dar o contribuție importantă o are ambientul familial, decisiv pentru recuperarea elevului din clasele primare, viitor adolescent și adult”, adaugă Luminița Preduca.

Publicati un comentariu